Welke omloopmaat voortent heb ik nodig?

Elke caravan heeft een omloopmaat: de lengte gemeten van de grond, door de caravanrail, naar de grond aan de andere kant. Onze voortenten hebben maten waarin de omloopmaat van jouw caravan moet vallen voor een juiste pasvorm. Omdat het opmeten van de juiste omloopmaat best lastig is, hebben wij een zoekhulp gemaakt. Vul jouw caravanmerk, type en bouwjaar in en wij vertellen je welke maat voortent je nodig hebt. Mocht je toch nog twijfels hebben, neem dan eenvoudig contact met ons op en dan helpen wij je bij het kiezen van de juiste voortent. 

Voortent zoekhulp

De voortent zoekhulp van Campout is een ontzettend handige zoekfunctie voor het bepalen van de juiste omloopmaat:

 1. Vul het merk van je caravan in.
 2. Vul het type van je caravan in.
 3. Vul het bouwjaar van je caravan in.
 4. Klik op zoek en ontdek jouw perfecte voortent

Omloopmaat caravan zelf berekenen?

omloopmaat caravan op kenteken opmeten

Waarom is het nodig om de omloopmaat te berekenen en hoe meet je deze eigenlijk? Kun je gebruikmaken van een bestaande omloopmaat voortent caravan tabel? We leggen het je verder uit.

Fabrikanten van caravans geven een omloopmaat mee voor iedere caravan. Daarom vind je sommige omloopmaten in een online database of voortent caravan tabel. Het komt echter vaak voor dat de omloopmaat van je caravan een grensgeval is binnen een omloopmaat tabel. Daardoor kan het gebeuren dat de nieuw gekochte voortent toch iets te groot of net wat te klein is voor de caravan. Op dat moment is de pasvorm van de voortent niet helemaal goed.

Je wilt geen dure voortent aanschaffen, om er op de camping achter te komen dat deze helemaal niet goed past. Daarom kan het verstandig zijn om de omloopmaat zelf na te rekenen, om jezelf te verzekeren van de juiste maat. Maar hoe gaat het meten van de omloopmaat in zijn werk?

Gebruik ook zeker onze handige zoek-hulp boven aan deze pagina!

Voor het berekenen van de omloopmaat maakt het allereerst uit welk type caravan je hebt: een aerodynamische of een ‘normale’, rechte caravan. We onderscheiden op basis van daarvan twee methoden om de omloopmaat te meten.

Omloopmaat berekenen van een normale caravan

De omloopmaat van een normale, rechte caravan meet je als volgt:

 1. Zorg voor een lang touw, koord of meetlint.
 2. Controleer of de caravan op een vlakke ondergrond staat.
 3. Plaats de caravan waterpas op de wielen, zonder uitgedraaide steunen.
 4. Begin aan de achterzijde van de caravan met meten:
  1. Meet vanaf de grond onder de caravanrail, recht naar boven toe.
  2. Volg de caravanrail naar de voorkant van de caravan. Zorg dat het meetlint door de caravanrail heen loopt.
  3. Laat het meetlint aan de voorzijde van de caravan(rail) weer recht naar beneden lopen, tot op de grond.
 5. Heb je een touw of koord gebruikt? Meet deze dan tot slot op met een meetlint. Je hebt nu de totale lengte en daarmee de omloopmaat gemeten.

Omloopmaat berekenen van een aerodynamische caravan

De omloopmaat van een aerodynamische caravan bereken je als volgt:

 1. Neem een lang touw, koord of meetlint.
 2. Controleer of de caravan op een vlakke ondergrond staat.
 3. Plaats de caravan waterpas op de wielen, zonder uitgedraaide steunen.
 4. Begin aan de achterzijde van de caravan met meten:
  1. Meet vanaf de grond onder de caravanrail, recht naar boven toe.
  2. Laat het meetlint door de caravanrail naar de schuine voorzijde van de caravan lopen, tot aan het punt waar de afstand naar de grond 1,90 meter is.
  3. Je volgt de caravanrail vanaf dat punt niet verder, maar meet de afstand recht naar de grond toe.
 5. Heb je een touw of koord gebruikt? Meet deze dan tot slot op met een meetlint. Je hebt nu de totale lengte en daarmee de omloopmaat gemeten.

 

Tip: meten tot op de grond!

Een veelvoorkomende fout is dat er wordt gemeten tot op een vlonder of andere bodembedekking in de voortent. Maar daarmee meet je niet de juiste omloopmaat voor je caravan. Komt er een vlonder in de voortent? Dan ligt deze in de tent, een tent staat nooit bovenop een vlonder. Zorg er daarom altijd voor dat je daadwerkelijk tot op de grond meet.

Tabel omloopmaat caravan

Heb jij nu een Dorema voortent? Hieronder vind je de Dorema caravan voortent maten samen met de Campout voortent maten. 

Dorema maat Campout
maat 9  851 - 875 cm
maat 10  876 - 900 cm 
maat 11  901 - 925 cm
maat 12  926 - 950 cm
maat 13  951 - 975 cm
maat 14  976 - 1000 cm
maat 15  1001 - 1025 cm
maat 16  1026 - 1050 cm
maat 17  1051 - 1075 cm 
maat 18  1076 - 1100 cm 

 

Over de omloopmaat caravan voortent

Welke omloopmaat van je caravan (ook wel A-maat genoemd) heb je? Dit is de eerste vraag die elke voortent verkoper je zal vragen. Maar wat is een omloopmaat eigenlijk. Waar heb je het voor nodig? Je kunt het van twee kanten bekijken; de caravan en natuurlijk de voortent.

Als je naar de caravan kant kijkt is de omloopmaat de totale lengte die de caravan heeft gemeten vanaf de grond, door de rail van de caravan, helemaal door naar de grond aan de andere kant.

Veel merken hebben deze maat in de brochure of op hun website staan. Maar meet voor de zekerheid altijd even zelf je caravan, dan weet je het 100% zeker. Als je caravan bijvoorbeeld door de jaren heen een keer nieuwe, hogere of lagere, banden heeft gekregen dan is de omloopmaat anders als dat het origineel was. Als je caravan op tegels staat kan de omloopmaat ook anders zijn.

Kijk je vanuit de voortent producenten dan kun je de tenten vergelijken met confectiekleding. Een bepaalde taille omvang heeft een specifieke maat broek nodig. Hier zit altijd een paar centimeter rek in zodat de broek bij veel mensen past. Als je de omloopmaat van de caravan weet dan kijk je in welke maat voortent deze maat valt. Heb je een omloop van 912 centimeter dan moet je een tent 900-925 hebben. De tent heeft aan de onderkant een flap van 25 centimeter zodat je dus per maat minimaal 12,5 cm over hebt.

Als je nu een omloopmaat meet van 900 cm, welke tent moet je dan kopen? Neem je de 875-900 cm of neem je de 900-925 cm. Wij noemen dit: op de maat vallen. De omloopmaat van de caravan valt exact tussen twee maten voortent in. Het best kun je in zo’n geval de kleinere maat nemen (875-900 cm) omdat je dan de tent mooi strak kunt spannen en je genoeg ruimte aan de onderkant over hebt. Neem je de grotere maat dan kun je hem gewoonweg niet zo strak spannen omdat de elastieken dan al bijna op de grond liggen.

Een voortent heeft aan de beide zijden een aansluitdriehoek. Dit is een flap van pvc die met de caravan kan meebewegen zodat de tent altijd netjes past bij de hoek die de caravan voor- en achterkant maakt.

Mocht je een zogenaamde aerodynamische caravan hebben (een caravan met een sterk aflopende voorkant) dan kun je een gewone voortent hieraan bevestigen. De tent zal in de sterk aflopende hoek niet helemaal strak staan maar dit is eenvoudig door zogenaamde gebogen dakliggers te verhelpen. Zorgt gelijk voor wat extra stevigheid.

Wellicht hebben we het zo een beetje duidelijker gemaakt?

Team Campout

Neem contact op

Wil je meer advies over de juiste voortent voor je caravan? Neem dan contact op met de experts van Campout. We vertellen je graag alles over caravan voortenten, zodat de kampeer-voorpret snel kan beginnen.

"Vindt jouw caravan omloopmaat Hobby, Knaus, Dethleffs, Fendt of Adria en alle andere merken met de keuzehulp van Campout!"