Help, mijn voortent is kapot. Wat nu?

Help, mijn voortent is kapot. Wat nu?

Voortent repareren: dit zijn de mogelijkheden

Denk je erover om je kapotte voortent te laten repareren? Niets is zo vervelend als ongemak door het stukgaan van materiaal tijdens het kamperen. Een kapotte rits, een scheur of gaatje in het tentdoek, of, nog erger: lekkage. Help, wat nu?

Als je gaat kamperen ben je op zoek naar ontspanning. Daar horen zorgen om een kapotte voortent natuurlijk niet bij. Mocht er tijdens je vakantie toch iets stuk gaan aan je tent, dan wil je de voortent misschien wel laten repareren.

Maar is het de moeite waard om de voortent van je caravan te repareren? Ben je zelf in staat om het probleem op te lossen of moet er een professional bij komen kijken? In deze blog vertellen we je alles over het repareren van je voortent.

Waar kan ik mijn voortent laten repareren?

Als er een gaatje of scheur in het tentdoek zit, de rits van je voortent kapot is of je last hebt van lekkage, kun je overwegen om zelf aan de slag te gaan of een professional inschakelen.

Voortent zelf repareren met een reparatieset

Veel kampeerwinkels verkopen reparatiesets voor het onderhouden en repareren van je voortent. Zo kun je lekkage bij naden proberen te herstellen met naadverdichter. Probeer gaten of scheuren in het tentdoek te repareren met zelfklevende reparatiestickers of opstrijkbaar tentdoek.

Voortent laten repareren door een professional

Wil je zeker weten dat de reparatie van de voortent op de juiste manier wordt gerepareerd? Dan kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Veel kampeerwinkels, outdoorwinkels en caravanwinkels bieden tentreparaties aan. Zoek een kampeerwinkel in de buurt en informeer of reparatie van voortenten wordt aangeboden.

Heb je een outdoorwinkel gevonden die de reparatie van je voortent wil uitvoeren? Zorg er dan voor dat je de voortent droog en opgevouwen aanlevert, vrij van stof, zand of ander vuil. Natuurlijk geef je ook een duidelijke omschrijving van het probleem, zodat er geen misverstanden ontstaan over wat er precies gerepareerd moet worden.

Gaatje in de voortent

Ontdek je gaatjes in het tentdoek van de voortent? Zorg dan dat je niet te lang wacht met repareren. Kleine gaatjes in de voortent kun je vaak prima zelf herstellen. Neem daarom altijd een reparatiesetje mee tijdens je vakantie.

Bedenk allereerst goed welk type tentdoek je hebt: katoen, polyester, PVC of vinyl? Dit bepaalt namelijk welk hulpmiddel je nodig hebt bij het repareren van de voortent.

Opstrijkbaar reparatiedoek is een goede oplossing voor katoenen tentdoeken. Heb je geen strijkijzer mee? Dan kun je ook een verwarmd pannetje gebruiken om het reparatiedoek op het gaatje te strijken.

Voor kleine gaatjes in tentdoek van andere materialen zijn verschillende oplossingen. Zo kun je een gaatje in de voortent eenvoudig herstellen met de transparante, zelfklevende Tear Aid plakstrips. Tip: knip de hoekjes rond af, zo voorkom je dat ze snel loslaten. Bevestig de plakstrip aan beide zijden van het tentdoek om te zorgen voor minder druk op de plakstrip.

Je kunt ook kiezen voor Seamgrip reparatiemiddel: een waterdicht en luchtdicht reparatiemiddel. Het vloeibare Seamgrip blijft ook na drogen flexibel. Laat het reparatiemiddel minimaal 24 uur drogen voor de beste hechting. Wist je dat je Seamgrip ook kunt gebruiken voor andere kleine reparaties, zoals het herstellen van scheurtjes of gaatjes in je luchtbed of schoenzool? Een must voor je standaard kampeeruitrusting dus!

Scheur in de voortent

Bevat de voortent van je caravan een scheur? Geen paniek! Kleine scheuren zijn vaak eenvoudig zelf te herstellen. Zorg er wel voor dat je niet te lang wacht met het repareren van de scheur, zo voorkom je dat het kleine scheurtje steeds groter wordt.

Net als bij gaatjes in het tentdoek, kun je voor het herstellen van scheurtjes in de voortent gebruikmaken van zelfklevend of opstrijkbaar reparatiedoek of vloeibaar reparatiemiddel.

Wist je dat er twee typen Tear Aid reparatiedoek zijn? Tear Aid type B is geschikt voor PVC en vinyl, type A is geschikt voor gebruik op alle overige materialen. Dit reparatiedoek is waterbestendig en kan daarom prima regen verdragen.

Kies bij synthetische materialen voor zelfklevend reparatiedoek en bij katoenen tentdoek voor de opstrijkbare variant. Het reparatiedoek is in beide gevallen zelfs in verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo voorkom je dat je voortent op den duur een lappendeken van herstelwerk wordt; wel zo fijn!

Zijn er grote scheuren in het tentdoek van je voortent ontstaan? Dan is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen voor het behoud van je tent. Ga daarom zelf alleen met kleine scheurtjes aan de slag.

Voortent is niet meer waterdicht

Het laatste waar je tijdens je vakantie op zit te wachten is lekkage. Toch gebeurt het regelmatig dat voortenten niet meer waterdicht zijn. Vaak zijn beschadigingen in het tentdoek, de coating of de naden de oorzaak van lekkage. Maar ook wanneer een tent al tientallen jaren oud is of veel is blootgesteld aan felle zon, zeelucht en schimmels kan er lekkage optreden. Kun je een voortent weer waterdicht maken?

Bij tenten met synthetisch tentdoek biedt naadverdichter hulp bij lekkage via naden. Voor katoenen tenten is impregneerspray de oplossing bij lekke naden. Wist je dat het sowieso verstandig is om de gehele voortent regelmatig te laten impregneren? Daarmee neemt de kans op lekkage flink af.

Wil je lekkage via de naden van het tentdoek voorkomen? Dan biedt de caravan voortent van Campout met naadloos dak uitkomst. Geen naden betekent nauwelijks kans op lekkage!

Rits van de voortent is kapot

Nog zo’n veelvoorkomend probleem tijdens het kamperen: een kapotte rits! Ritsen in de voortent worden dagelijks gebruikt, daarom is slijtage niet te voorkomen. Is de rits van de voortent kapot? Dan kun je kiezen tussen het vervangen van de hele voortent of alleen de rits van de voortent repareren.

Veel ritsen gaan stuk, doordat er te veel spanning op het tentdoek staat. De ritssluiting of runner van de rits gaat daardoor kapot of schiet spontaan open. Wil je de runner vervangen? Dat kan alleen met YKK ritsen. Voor andere ritsen zul je vaak de hele rits moeten vervangen.

De voortent van Campout biedt uitstekende kwaliteit met de hoogwaardige YKK-ritsen. Het grote voordeel van YKK-ritsen is dat ze uitwisselbaar zijn en een lange levensduur bieden.

Daarnaast beschikt de Campout voortent over extra hoekafspanningen, waarmee de krachten goed worden verdeeld over de tent. Zo voorkom je dat er te veel spanning op de ritsen staat.

Voortent repareren of vervangen?

Zoals je ziet, kun je kleine reparaties aan je voortent prima zelf uitvoeren. Bij grotere scheuren, kapotte ritsen of flinke lekkage is het slim om een professional in te schakelen. Maar is het de moeite nog om je voortent te laten repareren?

De experts van Campout denken graag met je mee over de vraag of het repareren van de voortent nog zinvol is. Soms is het aantrekkelijker om een nieuwe voortent te kopen. Zo bieden de voortenten van Campout een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Deze betaalbare voortenten bevatten verschillende eigenschappen, waarmee je reparaties aan de voortent zelfs kunt voorkomen. Denk aan het naadloze dak van het tentdoek, de hoogwaardige, uitwisselbare YKK-ritsen en de extra hoekafspanningen voor een goede krachtenverdeling van het tentdoek.

Neem contact op met Campout

Neem contact op met de experts van Campout of stel vragen over het repareren van je voortent. We vertellen je graag alles over onze caravan voortenten, zodat de kampeer-voorpret snel kan beginnen.