Top 10 belangrijke kampeertips die je moet weten

Top 10 belangrijke kampeertips die je moet weten

Vandaag geven we je 10 handige kampeertips die je moet weten wanneer je voor het eerst gaat kamperen met de tent of caravan. Noem het kamperen voor beginners, of kamperen met de caravan voor dummies! Met deze kampeertips voorkom jij veelgemaakte kampeer blunders, wel zo handig. Doe er je voordeel mee!

1. Voorkom gestuntel op de camping: zet je tent of caravan thuis op!

Wie regelmatig kampeert, heeft het wel eens gezien: een stel dat voor het eerst kampeert en met veel moeite, geklungel en gestuntel probeert om de caravan of tent op te zetten. Vaak gaat dat gepaard met veel ruzie en verhitte gezichten, zeker wanneer je de blikken van alle campingburen in je nek voelt branden. 

Het plaatsen van je caravan en opbouwen van je tent kan een flinke uitdaging zijn. Zorg er daarom voor dat je voorafgaand aan het kamperen even proefdraait. Zet de caravan en tent op in je eigen tuin. Heb je geen ruimte thuis? Dan ken je vast wel iemand met een grasveldje waar je even mag oefenen. 

Zo staat de caravan en tent straks binnen no-time op de camping!

2. Onderzoek welke voorzieningen er op de camping zijn

Heb je van tevoren een camping uitgezocht of kies je onderweg ter plekke een camping uit? Zorg er dan altijd voor dat je precies weet welke voorzieningen de camping aanbiedt. Zo is het belangrijk om te weten of je gebruik kunt maken van elektriciteit. Ook is het goed om te weten of er een wateraansluiting in de buurt is. Achterhaal ook of er sanitair aanwezig is op de camping. 

De voorzieningen verschillen per camping. Als je niet voor onverwachte verrassingen wilt komen te staan, doe je er goed aan om je hier van tevoren in te verdiepen. 

Denk ook na of je verloopstekkers en stroomkabels nodig hebt voor je stroomvoorziening. Zeker wanneer je kampeert met een caravan, wil je natuurlijk wel optimaal gebruik maken van alle luxe die deze biedt!

3. Leen of huur kampeerspullen

Ga je voor het eerst kamperen met de tent of caravan? Dan is het zonde om meteen allerlei nieuwe kampeerspullen te kopen. Je weet vaak pas tijdens het kamperen aan welke spullen je behoefte hebt en aan welke juist niet. 
Om te voorkomen dat je onnodige nieuwe kampeerspullen inslaat die je misschien nooit gebruikt, kun je ervoor kiezen om vrienden en familie te vragen of je spullen van hen mag lenen. Ook is het mogelijk om bepaalde kampeerspullen te huren.

Wanneer het kamperen na de eerste keer naar meer smaakt, kun je vervolgens zelf spulletjes aanschaffen. Het is ook slim om pas in het najaar flink in te slaan, omdat veel kampeerwinkels dan opruiming en uitverkoop hebben. 

4. Investeer in goed slapen 

Ook tijdens je vakantie is een goede nachtrust heel belangrijk. Misschien heb je wel eens op een half lek luchtbed gelegen of ben je bekend met gebroken nachten vol rugpijn. Niets is vervelender dan dat! 

Zorg daarom voor een kwalitatief goede slaapmat of matras. Neem ook voldoende dekens en kussens mee, zodat je altijd lekker kunt slapen. Een goede, warme nachtrust levert je veel energie voor de volgende dag op!

5. Zorg voor de juiste kleding 

Bedenk dat je bij kamperen veel buiten leeft. Zelfs als je naar het zonnige Spanje vertrekt, kan het in de avond afkoelen. Niets is vervelender dan dat je alleen korte broeken en T-shirts in je koffer hebt gestopt. Zorg ook altijd voor warme kleding, zodat je bent voorbereid op ieder weertype. 

6. Plan je aankomsttijd

Ga je voor het eerst kamperen met tent of caravan? Dan is het slim om je aankomsttijd op de camping goed te plannen. Zorg ervoor dat je niet te laat op de dag arriveert, om te voorkomen dat je de caravan of tent in het donker moet opzetten. 

Het meest ideale is om vroeg in de middag te arriveren op de camping. Zo heb je voldoende tijd om alles uit te pakken, op te bouwen en jezelf te installeren. Geniet meteen van het ontspannen vakantiegevoel!

7. Kies de perfecte kampeerplek 

De plek waarop je caravan of tent staat is van grote invloed op je kampeergenot. Denk goed na over de ideale kampeerplaats. 

Zo wil je misschien profiteren van de schaduw van bomen, maar sta je er het liefst niet direct onder. Kies het liefst een vlakke plek met luwte, indien mogelijk. Let ook op de nabijheid van voorzieningen. Een toiletgebouw op loopafstand is fijn, maar je wilt de geuren uit het gebouw liever niet ruiken. 

Bekijk de jou toegewezen kampeerplaats bij aankomst, voordat je de tent of caravan opzet. Vaak is er in overleg met de campingeigenaren veel mogelijk. 

8. Kies de luxe die je zelf wilt

Mensen noemen kamperen wel eens gekscherend creperen. Maar laat je niet beïnvloeden door andere kampeerders. Je kiest zelf de mate van luxe die je wilt. Heb jij genoeg aan een tentje en een rugzak met kleding? Prima.

Wil je liever wat meer luxe en heb je behoefte aan extra leefruimte, kastjes voor het opbergen van spullen en meer? Lekker van genieten! Iedereen kampeert op zijn of haar eigen manier, daarbij is niets fout en alles goed. 

9. Koop liever te groot dan te klein

Het is een veelgemaakte beginnersfout: een te kleine tent of caravan kopen. Voor net dat extra beetje comfort is het handig om altijd één extra persoon te tellen. Bestaat je gezin uit vier personen? Kies dan een vijfpersoons- of zespersoons tent of caravan. 

Bij mooi weer zul je veel buiten leven, maar op regenachtige dagen of koude avonden is wat extra leefruimte echt een heerlijke luxe.

10. Bereid je voor op regen!

Helaas, ook al droom je tijdens de vakantie natuurlijk van perfect weer, het kan ook (flink) regenen. Bereid je daarom altijd voor op regen. Bekijk alvast of je een dagactiviteit kunt ondernemen, zoals het bezoeken van een museum of binnenspeeltuin. 

Zorg er ook voor dat je jezelf en eventuele kinderen kunt vermaken, door boeken, spelletjes en knutselspulletjes mee te nemen. Je zult waarschijnlijk ook ontdekken dat sommige regenbuien van korte duur zijn, waardoor je tussendoor weer lekker naar buiten kan.