Kampeertrends 2022

Kampeertrends 2022

Benieuwd naar onze top 5 kampeertrends van 2022? Wij hebben ons best gedaan om je mee te nemen in de trends die wij zien en verwachten voor het komende jaar:

1. Off grid kamperen

Off-grid kamperenDe meest verrassende kampeertrend van 2022 is de toenemende behoefte aan het totale vrijheidsgevoel, om ergens een of meerdere nachten te kamperen en even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld. Er komen dan ook steeds meer mogelijkheden om meer zelfredzaam te worden op de camping of tijdens het kamperen in de natuur. Via zonnepanelen op de camper of caravan, en zelfs op onze rugzakken, laden we onze oh zo onmisbare smartphones al op en hebben we stroom in ons kampeermiddel. Er zijn zelfs koelboxen die zonder elektriciteit de inhoud 3 tot 5 dagen koel houden. Vrij nieuw zijn de milieuvriendelijke composttoiletten of zogenaamde droogtoiletten, waar geen (chemische) vloeistof meer voor nodig is. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Nederland biedt voor deze manier van off grid kamperen, zij het beperkt, ook best mogelijkheden. Denk aan natuurcampings of kamperen bij de boer. Wil je echt proeven van dat vrijheidsgevoel dan biedt Scandinavië natuurlijk ultieme mogelijkheden, omdat je hier bijna overal in de vrije natuur mag overnachten, mits je niemand tot last bent en niets vernielt. Kamperen op zijn puurst, mèt natuurlijk alle gemakken van de moderne wereld binnen handbereik, dankzij de nieuwe technieken.

2. Leeftijd kampeerders daalt

Als je voorheen als midden 30-er of 40-er op een verjaardag vertelde dat je met je caravan naar de camping ging, keek iedereen je meewarig aan. Sinds vorig jaar, enigszins uit nood geboren vanwege de beperkte vakantiemogelijkheden, is kamperen weer helemaal hip geworden. We zien de gemiddelde leeftijd van de caravaneigenaar zakken. Je kijkt nu niet vreemd meer op als je een nieuwe leasebak ziet langskomen met daarachter een gepimpte 80-er jaren caravan, vrolijk op weg naar de camping, steeds vaker met vrienden en natuurlijk de kids. Kinderen hebben het op een camping al snel naar hun zin, ze maken makkelijk contact met andere kinderen en op veel campings zijn er legio sport- en spelmogelijkheden. De caravanmerken spelen in op deze kampeertrend door te komen met allerlei verschillende caravan-indelingen om het onze kinderen nog meer naar de zin te maken, zoals een kinderkamer, stapelbed (met lampje en usb oplader) en andere ludieke oplossingen. En hebben de kinderen het naar hun zin, dan… precies… hebben de ouders pas echt vakantie!

3. Huiselijke inrichting caravan voortent

Als je vroeger een caravan had met groene kleuren, dan had je ook een voortent met groen erin. Waarschijnlijk ook een set campingstoelen met een groene streep, een groen tafelkleed en natuurlijk een Mepal bordje met een groene rand. De laatste jaren is dat toch echt wel anders geworden en ook in 2022 zet de huidige trend zich voort dat de look & feel van ons kampeermiddel vooral wat minder ‘camping’ mag zijn. We hebben dus lekkere loungestoelen, opblaasbare banken en relaxfauteuils, een paar hippe lampen en zelfs een modern kacheltje bij ons. De voortenten op seizoenplekken worden ingericht als complete huiskamers met dezelfde gezellige sfeer als thuis. Vintage styling is ook hier helemaal de trend. Dus zoek op zolder wat leuke retro spullen bij elkaar en geef je caravan en voortent een make over!

4. Buscamper

buscamper-vanlife

Veel kampeerders vinden een camper helemaal te gek. Ze zijn dan ook niet aan te slepen momenteel. Bestel je nu een nieuwe camper dan moet je er waarschijnlijk een jaar op wachten. Dealers halen daarom massaal gebruikte campers uit het buitenland. Maar de laatste tijd is er een enorme trend gaande in het zelf bouwen van je camper, die zich vast en zeker ook in 2022 zal voortzetten. Je koopt een oud bouwvakkersbusje waar de metselaars en stratenmakers goed gebruik van hebben gemaakt, deze haal je helemaal leeg en bouw je vervolgens naar eigen inzicht weer op. Met behulp van de talloze video’s op YouTube kom je er snel en makkelijk achter wat de do’s en don’ts zijn. De een werkt zijn buscamper af tot in detail en de ander heeft genoeg aan een bed en wat opbergruimte. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos. En met een -al dan niet opblaasbare voortent eraan heb je toch voldoende leefruimte.

5. Duurzaam kamperen

kampeertrend2022-duurzaam-kamperenNatuurlijk komt het milieu onder druk te staan door onze kampeerwoede en het is natuurlijk gewoon aan ons zelf om hier verstandig mee om te gaan. ‘Ontspullen’ is de kampeertrend van 2022, dus bedenk voordat je iets koopt of je het wel echt nodig hebt. Kijk of je eventueel gebruik kunt maken van gebruikt materiaal. Fabrikanten van kampeermiddelen leggen tegenwoordig ook hun focus op milieubewuste producten en de toepassing van gerecyclede materialen. Zo is er tentdoek ontwikkeld van oude spijkerbroeken en petflessen en zijn er caravans op de markt die geen gebruik meer maken van gas. Ook zijn er ultra lichte caravans te koop (zelfs met elektrische ondersteuning) die achter je elektrische auto kunnen. Ik denk dat deze trend zich de komende jaren nog verder gaat ontwikkelen en dat de grote merken van campers en caravans hier een enorme inhaalslag gaan maken.

Welke kampeertrends zie jij voor 2022?

We beschreven hier de kampeertrends die wij verwachten te zien in 2022. Ben jij een trendwatcher op de camping en zie jij er meer? Laat ons weten welke trends we niet mogen missen: [email protected]