Hoe kan ik de voortent van de caravan schoonmaken?

Hoe kan ik de voortent van de caravan schoonmaken?

Hoe kan ik de voortent van de caravan schoonmaken?

Wil je jouw tent waterdicht maken of de voortent van je caravan schoonmaken? Helaas ontkom je er niet aan dat je voortent vies wordt tijdens de vakantie. Kamperen is buiten leven en dat betekent dat ook je voortent wordt blootgesteld aan alle elementen.

De eerste vlek op je nieuwe tent doet altijd het meeste pijn. Zit er vogelpoep op de tent? Kampeer je onder de bomen en zit er nu hars op je tent? Of denk je erover na om de tent te laten reinigen en impregneren, maar heb je geen idee wat dat zal kosten?

Geen nood, gelukkig kun je zelf al een hoop doen om de voortent van je caravan er weer stralend uit te laten zien. Toch moet je wel weten waar je mee bezig bent, om te voorkomen dat het tentdoek straks gaat lekken!

In dit blog vertellen we je hoe je de meest voorkomende vlekken uit de tent krijgt.

Vlekken van de caravan voortent verwijderen doe je (niet!) zo

Het schoonmaken van de caravan voortent speelt een belangrijke rol in de levensduur van je tent. Wacht daarom nooit te lang met het verwijderen van vlekken en zorg dat je de tent altijd schoon opbergt.

Afhankelijk van het materiaal tentdoek en het type vlek, vraagt een vlek op je tentdoek om een bepaalde behandeling. We zetten 10 tips op een rij en vertellen je ook wat je vooral niet moet doen!

1.   Borstel de tent af met een zachte borstel of veger

Voordat je de vlek te lijf gaat, is het verstandig om het tentdoek met een zachte borstel of veger af te borstelen. Daarmee verwijder je al een groot deel van het vuil. Zorg ervoor dat de tent droog is als je dit doet.

2.   Maak je tentdoek schoon met lauw water

Wanneer er vlekken op de voortent van je caravan zitten, kun je deze het beste schoonmaken met lauw water en een zachte borstel of doek. Wil je schoonmaakmiddelen gebruiken? Gebruik dan alleen schoonmaakmiddelen die speciaal bestemd zijn voor gebruik op de caravan voortent.

3.   Gebruik geen zeep of zeephoudende schoonmaakmiddelen

Zorg ervoor dat je absoluut niet zomaar agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt bij het schoonmaken van vlekken op de voortent. Dit geldt zeker voor tentdoek van katoen, maar ook voor polyester en nylon.

Het gebruik van (zeephoudende) schoonmaakmiddelen kan de coating en waterdichtheid van het tentdoek aantasten. De vlek kan weg zijn, maar je hebt er dan wel een nieuw probleem bij: lekkage!

4.   Gebruik bruiswater bij hardnekkige vlekken

Lukt het niet om de vlekken op de voortent van je caravan te verwijderen met alleen lauw water? Dan kun je bruiswater gebruiken. De bubbels in bruiswater zorgen ervoor dat de vlek verdwijnt.

5.   Laat vogelpoep op de tent goed drogen

Voor de meeste vlekken geldt dat je ze het beste zo snel mogelijk kunt verwijderen. Dat geldt ook voor vogelpoep, wacht hier zeker niet mee totdat je weer thuis bent. Toch kun je vogelpoep op de tent het beste afschrapen en wegvegen met een zacht borsteltje, wanneer dit goed opgedroogd is. Blijft er een lichte vlek achter? Maak het nat met lauw water, daarna verdwijnt de vlek vaak vanzelf.

6.   Hars op de tent verwijderen

Wanneer je onder de dennenbomen kampeert, ontkomt je er niet aan: er druppelt hars op je tent. Bedenk dat hoe harder de hars is, hoe eenvoudiger je het verwijdert. Met een ijsblokje kun je de hars sneller laten uitharden. Toch blijft er na het weghalen van de hars vaak nog wel een vlek achter.

Uitgeharde hars kun je verpulveren met je vingers, of probeer het te verwijderen met een mesje of lepeltje. Wil je zeker weten dat de waterafstotende laag van de voortent niet is aangetast? Dan zul je opnieuw moeten impregneren, daarover vertellen we straks meer.

7.   Laat kaarsvet hard worden

Net als hars, kun je geknoeid kaarsvet op het tentdoek het beste laten uitharden. Vervolgens verwijder je het harde kaarsvet met een mesje of lepeltje. Eenmaal thuis kun je een velletje keukenrol op het tentdoek leggen en hier op de laagste stand overheen strijken, om de kaarsvetvlek te verwijderen.

8.   Spoel koffievlekken zo snel mogelijk af

Oeps, vliegt de koffie over de tafel en spatten er koffievlekken op de voortent? Zorg dan dat je zo snel mogelijk met lauw water de vlek dept. Als je er snel bij bent, kun je de schade vaak flink beperken.

9.   Roestvlekken? Verwijder ze niet!

Roestvlekken in het tentdoek kun je eigenlijk alleen goed verwijderen met agressieve schoonmaakmiddelen, die het tentdoek en de kleuren aantasten. Laat roestvlekken daarom liever gewoon zitten.

10.  Probeer vetvlekken te voorkomen

Vetvlekken in het tentdoek van je voortent? Oh jee. Deze zijn heel lastig om te verwijderen zonder de waterdichtheid van je tent aan te tasten. Probeer daarom altijd om vetvlekken te voorkomen. Ga lekker buiten koken, of zorg voor voldoende afstand tussen de kookplaat en het tentdoek.

Ontstaat er toch een vetvlek op de tent? Dep deze dan alleen met keukenpapier en zorg dat je niet wrijft, want daarmee smeer je de vlek verder uit.

Schimmel en ‘het weer’ in de voortent voorkomen

Het is verstandig om het ontstaan van schimmel, of ‘het weer’, in de voortent van je caravan te voorkomen. Weervlekken en schimmelplekken zijn namelijk ontzettend lastig om te verwijderen, zeker bij katoenen tentdoeken. Zorg er daarom altijd voor dat je de tent schoon en droog opbergt.

Natte tent? Eerst drogen, dan opruimen

Natuurlijk kan er een regenbui vallen wanneer je de voortent en caravan afbreekt. Er zit niets anders op dan alle spullen nat in te pakken. Eenmaal thuis is het ontzettend belangrijk dat je de tent weer opzet of ophangt, zodat deze goed kan drogen en er geen schimmel ontstaat.

Leg een zeil onder de voortent

Wil je voorkomen dat je voortent vies wordt tijdens het opzetten en afbreken? Zorg dan dat je voorafgaand aan het opbouwen al een grondzeil of plastic zeil neerlegt. Lees hier nog meer tips voor het snel opzetten van je voortent.

Je tent waterdicht maken

Een goed onderhoud van je caravan voortent is belangrijk voor een lange levensduur. Zo geniet je jarenlang van kampeerplezier. Het is verstandig om je voortent regelmatig opnieuw waterdicht te maken, zeker wanneer je net vlekken hebt behandeld.

Er zijn verschillende manieren om je tent waterdicht te maken, afhankelijk van je type tent en tentdoek. Je kunt de voortent laten impregneren, maar om kosten te besparen kun je dit vaak ook eenvoudig zelf doen.

Katoenen tent waterdicht maken

Wanneer je katoenen tentdoek water doorlaat, kun je de tent weer waterdicht maken met speciaal impregneermiddel. Dit impregneermiddel is verkrijgbaar in spuitbussen en in flacons met handpompbediening.

Synthetisch tentdoek

Heb je een tent van synthetisch materiaal, zoals polyester of nylon? Ook dan kun je een spuitbus met impregneermiddel gebruiken. Daarnaast kun je naadafdichters gebruiken voor het herstellen van naden.

Lekkage via de naden

De naden in het tentdoek vormen een veel voorkomende plek voor lekkage bij voortenten. Afhankelijk van of het gaat om een katoenen tentdoek of een synthetisch tentdoek, kun je dit verhelpen met impregneer spuitbussen of naadafdichters.

Wist je dat je de kans op lekkage helemaal kunt verminderen, met een voortent van Campout? Deze voortenten zijn namelijk geproduceerd met een naadloos tentdak. Het dak van de tent wordt geproduceerd bij de gerenommeerde Duitse fabrikant Mehler. Geen naden betekent geen lekkage, ideaal!

Vragen over het schoonmaken en waterdicht maken van je voortent? Neem contact op

Heb je nog vragen over het schoonmaken of waterdicht maken van je voortent? Neem dan contact op met de experts van Campout. Zij adviseren je graag, zodat de kampeer-voorpret snel kan beginnen!

Vond je dit artikel leuk? Lees ook eens onderstaande pagina's: