Een opblaasbare voortent of voortent met stokken?

Een opblaasbare voortent of voortent met stokken?

Een opblaasbare voortent of voortent met stokken?

Sta je regelmatig met de caravan en voortent op een camping? Dan heb je er vast wel eens eentje gezien: de opblaasbare voortent. De opblaasbare tent is niet een gloednieuwe uitvinding, maar is de laatste jaren wel flink bezig aan een opmars. 

Hoe werkt dat precies, zo’n airtent? Wat zijn de voor- en nadelen van een luchttent? En wat is nu een slimme keuze voor je caravan: een opblaasbare voortent of gewoon een voortent met stokken? We vertellen je er alles over!

Opblaasbare tent steeds populairder

Opblaasbare tenten zijn steeds populairder. Misschien denk je bij opblaasbaar wel aan je luchtbed, waarbij je voor je gevoel urenlang moet staan pompen om er voldoende lucht in te krijgen. Gelukkig is niets minder waar. 

De allereerste opblaastenten waren innovatief en vrij prijzig. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid. Zo vind je tegenwoordig voordelige tweepersoonstenten, gezinstenten, opblaasbare voortenten voor je caravan en opblaastenten voor campers. De oppompbare tent is niet meer weg te denken uit het hedendaagse kampeeraanbod.

Hoe werkt een opblaasbare voortent?

Waar een traditionele voortent zijn vorm en stevigheid behoudt vanwege de tentstokken, bevatten oppompbare voortenten speciale luchtbuizen of luchtslangen. Deze luchtslangen hebben een dikke beschermlaag om lekkage te voorkomen. Ook zorgt deze laag ervoor dat je tent de juiste vorm krijgt, zodra er lucht in gepompt wordt. 

De opblaasbare voortent bevat per luchtslang een aansluiting voor je pomp. Dat kan een handmatige pomp zijn of een elektrische pomp. Het handmatig pompen is gelukkig echt niet te vergelijken met het opblazen van een luchtbed. Binnen enkele minuten is de luchtslang gevuld met voldoende lucht. 

Ben je al helemaal in de vakantiestemming en wil je nog meer gemak? Kies dan voor de elektrische pomp. Voor je het weet staat je tent en zit jij aan een verkoelend drankje. Laat de vakantie maar beginnen!

Opblaasbare voortent opzetten

Hoe zet je een opblaasbare voortent voor je caravan op? Volg ons stappenplan.

  1. Controleer of er geen stenen, takken of andere scherpe oneffenheden op de grond liggen en rol je voortent vervolgens uit op de juiste plek. Zorg ervoor dat je de ingang meteen aan de goede kant neerlegt. 
  2. Trek het tentdoek door de caravanrail heen. 
  3. Zet alle hoeken van de tent vast. Begin bij de achterste hoeken en zet daarna de voorste hoeken vast.
  4. Pomp de luchtbuizen één voor één vol met lucht, totdat deze blijven staan. Begin met de middelste buis en werk daarna naar buiten toe.
  5. Span de voortent af. Begin ook hierbij weer achteraan en werk naar voren toe. Span de scheerlijnen niet te strak af, want daardoor kun je de luchtbuizen uit hun vorm trekken en staat je opblaasbare voortent minder stevig.
  6. Heb je opblaasbare dakleggers? Pomp deze dan ook op en bevestig ze op de juiste plek.

Je ziet het: in zes simpele stappen staat je caravan voortent! Zo kun je een opblaasbare tent zelfs in je eentje opzetten.

Voordelen van een opblaasbare voortent

Twijfel je tussen een luchttent of een voortent met stokken voor je caravan? We zetten de voordelen van een opblaasbare tent op een rij. 

  • Gemakkelijk en snel opzetten en afbreken.
  • Nooit meer gedoe met tentstokken die je moet labelen, kunt kwijtraken of zelfs vergeten mee te nemen.
  • Een minder kwetsbare voortent, doordat de flexibele, met lucht gevulde tent enigszins kan meebewegen met wind.

Wanneer kies je voor een opblaasbare voortent en een voortent met stokken?

Ben je gewend aan een voortent met stokken en twijfel je of een airtent iets voor jou is? We snappen dat het wellicht lastig is om een keuze te maken. Daarom is het slim om voor jezelf te bedenken hoe je graag kampeert.

 

Er is namelijk geen kwalitatief betere keuze. De meest geschikte voortent voor jou is helemaal afhankelijk van je eigen wensen en ervaringen. 

Oppompbare voortent

Trek je veel rond met de caravan en verplaats jij je vaak tijdens de vakantie? Of wil je regelmatig een spontaan weekendje weg met de caravan? Dan is een luchttent iets voor jou. Het grootste voordeel is namelijk het gemakkelijke opzetten en afbreken van de tent. 

Ook als je regelmatig ruzie hebt met je tentstokken is een oppompbare voortent wellicht een goede keuze. Dankzij de luchtbuizen hoef je nooit meer tentstokken te sorteren of mee te sjouwen. 

Voortent met stokken

Natuurlijk heeft ook een voortent met stokken zijn waarde en kwaliteit bewezen. Niet voor niets is dit al jarenlang een beproefde methode voor kampeerders. Want hoe ideaal een opblaasbare voortent misschien klinkt, ook daaraan kleven enkele nadelen. Daarom is het goed om je bewust te zijn van de volgende aspecten.

Caravanrail, afspannen en dakleggers

De airtent wordt gepresenteerd als een voortent die binnen vijf minuten staat. Oppompen en klaar! Zó simpel is het natuurlijk niet. Ook bij een oppompbare voortent moet je nog steeds het tentdoek door je caravanrail trekken, de hoeken vastzetten, de voortent afspannen en dakleggers aanbrengen. 

Het grote verschil zit ‘m in de tentstokken. Heb je nooit moeite met het plaatsen van de tentstokken en ben je ze nog nooit vergeten? Dan kan een voortent met stokken gewoon een prima keuze voor jou zijn.

Gewicht

Wees je ervan bewust dat er een groot verschil is in het gewicht van de verschillende soorten opblaasvoortenten. Zo weegt een kwalitatief betere, technisch katoenen opblaastent flink meer dan een polyester opblaastent. 

Ga je graag kamperen met de fiets? Dan is een opblaasbare tent misschien niet ideaal vanwege het gewicht. Denk daarom na over je vervoersmiddel en de beschikbare ruimte, voordat je een keuze maakt tussen oppompbaar en stokken.

Luchtdruk

De lucht in de buizen van een opblaasbare voortent kan worden beïnvloed door kou en warmte. Sta je langer op één plaats? Dan is het af en toe nodig om je luchtdruk te testen en misschien bij te vullen.

Als je tijdens je vakantie geen zin hebt om je hiermee bezig te houden, dan kun je het dus beter bij de traditionele voortent met tentstokken houden.

Campout

Ben je op zoek naar een voortent met stokken met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding? Bekijk dan het assortiment van Campout. De voortenten van Campout zijn ruim voorradig en eenvoudig te bestellen via de webshop. Zo heb je jouw voortent direct in huis!