Checklist: Veilig op reis

Checklist: Veilig op reis

Checklist auto-kampeervakantie

Het team van Campout kampeert op vele manieren; met een camper, met de auto en caravan en met de tent. In al deze gevallen biedt onderstaande Checklist voor een auto-kampeervakantie ons al jaren uitkomst om met een gerust gevoel aan de reis te beginnen. Omdat een autocheck toch vraagt om specifieke kennis, raden wij aan de checklist met een deskundige van een garage door te nemen. Sommige garages bieden een compleet checkpakket aan, bijvoorbeeld gelijk met de autokeuring.

Download jouw checklist:

 

Checklist  auto-kampeervakantie

Accu

Je kunt natuurlijk zelf je conditie van je accu controleren met een multimeter. Maar wij raden aan dit te laten doen bij een garage.

Airco vloeistof

Een goed werkende airconditioning is wel zo fijn tijdens de reis, zeker als je in de file komt te staan bij warm weer. De vloeistof moet bijgevuld zijn en het verdient aanbeveling de airco vooraf door een garage te laten reinigen.

Bandenspanning;

Breng je bandenspanning op peil! Dit scheelt aanzienlijk in brandstofkosten en rijdt een stuk veiliger.

Bandenprofiel

Het profiel van je banden is een punt van de verplichte autokeuring. Goed profiel zorgt voor een goede wegligging en veilige remweg bij nat wegdek. Onvoldoende profieldiepte kan je een bekeuring opleveren.

Exterieurverlichting

Check al je lampen: stads- en dimlichten, groot licht, mistlamp, knipperlichten en remlicht. Check ook de verlichting van de caravan of aanhangwagen. Neem reservelampjes mee!

Koelvloeistof

Minstens zo belangrijk is de koelvloeistof, aangezien dit de oververhitting van de motor voorkomt. Aanvullen wanneer nodig en controleer ook de toevoerslangen. 

Motorolie

Gebruik de peilstok om je oliepeil te checken en vul bij indien nodig. Een volgeladen auto of auto met caravan erachter zal meer olie verbruiken.

Multiriem

De multiriem of distributieriem controleren op slijtage kun je ook het best in de garage laten doen. En indien nodig laten vervangen. Een kapotte multi- of distributieriem leidt tot schade aan de motor.

Remvloeistof

Voor jouw en andermans veiligheid dient de remvloeistof voldoende bijgevuld te zijn.

Reserveband

Is de reserveband nog op spanning en in orde?

Ruitenwissers

De rubbers van de ruitenwissers mogen niet versleten zijn, goed zicht is zó belangrijk! Denk ook aan het bijvullen van de ruitenwisservloeistof.

Stuurbekrachtigingsvloeistof

Deze vloeistof moet ook voldoende aanwezig zijn. Laat het eventueel controleren in een garage.

Trekhaak

Is je trekhaak nog in orde, geen roest? Bij twijfel even naar de garage! En check ook meteen je breekkabel.